Office az office-ban

Bemutatkozás

2015/04/09. - írta: BG84

 Az "office" szóból a legtöbb ember számára két dolog jut eszébe. Az angol jelentése, illetve a Microsoft Office programcsomag.

Amikor 1988. augusztus 1-én Bill Gates bejelentette a Microsoft irodai programcsomagját, amit Microsoft Office néven hoztak forgalomba, alighanem kevesen számítottak ekkora sikerre. Jelenleg az Office a Microsoft egyik legsikeresebb terméke, amelyet világszerte több mint 1,1 milliárd embert használ. Ezen programcsomag a legfontosabb része a belőle kinövő egyéb szolgáltatásokat is tartalmazó Microsoft Office Rendszernek. Bár számos más irodai programcsomag létezik, közülük több kompatibilis és hasonló felépítésű, ráadásul nyílt forráskódú, ingyenesen és szabadon használható (pl. LibreOffice), a vetélytársak a felhasználói számokat tekintve mégsem rúgnak labdába.

Blogomban irodai alkalmazások használata során felmerült konkrét gyakorlati problémák megoldásait mutatom be, a következő témákat érintve:

  • MS Office: Excel, Access, Word, Outlook, PowerPoint (nagyjából ebben a sorrendben is);
  • és Business Intelligence (SAP BI, BW, Netweaver, Hyperion) rendszerek.

 A  legtöbb bejegyzés alapfokú tudással rendelkező felhasználóknak is érthető (és remélhetőleg hasznos) lesz, de egyes posztok jellegükből adódóan komolyabb témákat érintenek, amik megértéséhez bizonyos fokú háttértudásra szükség lesz. Nem célom ezen programok teljes körű használatát bemutatni, ugyanis rengeteg ilyen anyag érhető el az interneten (köztük a Microsoft szinte minden témára kiterjedő súgója és helpdeskje). 

Jellegét tekintve két féle bejegyzések lesznek:

  • leginkább gyakorlatban felmerült problémák és azok különböző megoldása  (sokszor csatolt példafájlokkal);
  • általános jellegű ismertetők.

Az Office-t érintő posztok magyar nyelvű Office 2010-re vonatkoznak. Ez azért fontos kitétel, mert sok függvény, illetve funkció többnyelvű, így nyilván nem ugyanaz fog működni például angol nyelven. Ilyen esetekben igyekszem magyar nyelvű nevek mellé zárójelbe az angol változat nevét is beírni. Ezen kívül kompatibilitási problémák is adódhatnak az eltérő nyelv miatt a példa fájlokkal (pl. Access nem unicode kódolású karakterek), de ezekre majd kitérek, amikor aktuálissá válnak. 

 

A bejegyzésekkel illetve a témákkal kapcsolatban várom észrevételeket az elérhetőségeimen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://officehelp.blog.hu/api/trackback/id/tr317354640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása